Gyöngyszemek a remixkultúrából, videós mémek, érdekességek

TV tenor

TV tenor

Rocktörténelem és U2 remixelve

2008. április 28. - nagytv2141
A U2 2006-os Vertigo turnéja után a közönség rajongásával átitatva, kitalált készíttetett egy olyan klipet, ami a remixvideók egyik kikerülhetetlen mintájává vált. Az ötlet egyszerű volt, a megvalósítás elég kemény feladatot állított Gary Koepke rendező elé: az utóbbi 50 év „rocktörténelmét” foglalja egy montázsba olyan módon, hogy érezze a néző, hogy a U2 mindennek része.

Az eredmény: valami olyan csokor videóban, amit a metazin szövegben csinál. Egy nagy csokor emlékezés a nagyokra, szájukba adva a U2 "Windows int the Skies" című dalának szövegét.

Hátborzongatóan profi módon.
 

A nagy legendák hűségesen éneklik a dal sorait, a zenészek ujjai úgy pengetik a gitárt, úgy dobolnak, ahogy azt kell, szinkronban. Nem, nem időutazás kellett ahhoz, hogy David Bowie, Kurt Cobain, vagy más 70-es 80-as évekbeli sztár besegítsen Bonoéknak. Csupán néhányszáz klip, 20 ember, 2500 munkaóra, és egy lajtoskocsi kávé után el is készült e remekmű.

Tanulság egy másik bejegyzésben, jöjjön aminek jönnie kell:

 U2 - Windows in the Skies



Aki odafigyel, megláthatja a U2 tagjait a közönség soraiban.

Többek között a következő előadók fedezhetők fel:

Take That, Slayer, the Rubettes, Amy Winehouse, McFly, Julian Cope, Leadbelly, Nelly Furtado, Mozart, Five, Eels, Elbow, Fatboy Slim, the Libertines, Herman's Hermits, Daft Punk, Gorky's Zygotic Mynci, Blue, Blur, Blondie, Supremes, Supergrass, Super Furry Animals, Wham!, the Jam, the Sweet, the Stone Roses, Half Man Half Biscuit, Kurt Cobain.

(Az már nem az én tisztem, ők valóban a rocktörténelem legfontosabb személyei-e...)

A rend kedvéért megjegyzem, pár héttel később készült egy letisztultabb klip is a Windows in the Skies-hoz, Jon Odellnek köszönhetően. Más okból, de szintén nagyon élvezetes klip.



Frissítés: Az első klip legújabb verziója már Beatles felvételeket is tartalmaz, ez az első megjelenéskor még nem volt benne. Van egy remek interjú Garry Koepke-vel, amiből kiderül, hogy:
- nem a U2 ötlete volt a klip, hanem Gary Koepke-é
- mekkora munka volt minden kis filmrészletet a kiadóval és az előadóval/örököseivel egyaránt elfogadtatni(!). Azt gondolom, a remix műfaj egy nagy lépcsője ez a montázs.
süti beállítások módosítása