Gyöngyszemek a remixkultúrából, videós mémek, érdekességek

TV tenor

TV tenor

Politika és a remixvideók -frissítve

2008. június 12. - nagytv2141
A magyar videómegosztókon mostanában megjelent - különben majd' két éves - Rumsfeld paródia igazi mestermunka. Különlegessége, hogy nem "csupán" meglévő videofelvételek vágásával készítettek egy paródiát, hanem a politikus kezei plusz felvételek - és ez adja az egyediségét, ötletességét.



Ha ehhez hozzávesszük, hogy a több verzióból csak ezt 1,5 millió ember látta a youtube-on - és ki tudja hány millió máshol - leszögezhetjük, hogy a stílusnak van jövője.

Na persze, múltja is, Nyugaton sokkal nagyobb, de itthon is egyre több politikai témájú remixvideó járul hozzá a közéleti diskurzushoz, a maga módján.

Szép hazai példa - csak technikai szempontból nézem - a Narancs Lovag:



Nem akarok óriási következtetéseket levonni, de az, hogy ennyire feljövőben van ez a műfaj, a rengeteg - ebből a szempontból - nyersanyagnak köszönhető. Nem lennék meglepve, ha akár már itt, Magyarországon is lenne ember, aki egészen szép pénzeket elrakott politikai célú videoremixek gyártásáért. Nagyon erős társadalomformáló erő rejlik benne, hiszen az emberek szórakozni szeretnek, hosszú unalmas beszélgetéseket pedig nem nagyon néznek meg.

Vég nélkül sorolhatnám a jobbnál jobb példákat, most csak kiragadok néhányat, ezek is a műfajon belül zenei klipek.

George Bush - Imagine this



Tony Blair - Should I Stay or Should I Go




FRISS: Nem hagyhatom ki a több tízmilliós Barack Obama kampánydalt sem, ami erősen remixvideó stílusú.



süti beállítások módosítása