Gyöngyszemek a remixkultúrából, videós mémek, érdekességek

TV tenor

TV tenor

Parabola - remixvideók a pártállami korszakban

2008. június 18. - nagytv2141
Ha már az utóbbi időben szó volt a politikai remixvideók szárnyalásáról, és kicsit a múltban is turkáltam Lasse Gjersten és Matt Harding után, jöjjön egy kis magyar történelem.

Nem csak a digitális korszakban, hanem sokkal korábban is szerettek - akkor még csak a médiamunkások tehették ezt jobban - turkálni az archív média anyagokban, és ezekből keverni valami újat, alacsony költségvetéssel.

Parabola főcím+beköszönés - mindjárt egy kis politikai élcelődéssel



Árkus József egy egészen egyedi műfajt szerettetett meg velünk a 80-as évektől fogva a Parabolával, ami talán legjobban jellemzi - Hofi mellett - a legvidámabb barakk jelzőt hazánkra.

A wikipedia szerint:

..A Parabola eredetileg külpolitika műsor volt, amelyet Árkus 1972-ben vett át Varga Józseftől, és fokozatosan részben belpolitikai műsorrá fejlesztette, miközben egyre nagyobb szerepet kapott benne a humor.

Népszerűségét a műsor részben Árkus személyének, részben a felhasznált belföldi és küldöldi mozgóképanyag körének köszönhette...illetve a hozzárendelt szatirikus kommentárok módszere teljes újdonságot jelentett a magyar televíziózásban és humorban."

"Lázár, Lázár, Lázár" - egy tipikus Parabola féle remixvideó



„Senki őelőtte nem merészkedett olyan szférákba, mint a minduntalan összepuszilkodó vezető elvtársak, a mozgalmi dalok ügyetlen szövegei, Lenin macskája, Kádár metrójegye. Éles mondataival, tűhegyes találataival megostromolt olyan egykori erődítményeket is, mint a szocialista álparlament, a rendőrség, az agyonmisztifikált űrhajósok vagy az önmenedzselők maffiája” – írta róla a 2001-ben megjelent Humorlexikon.

Parabola - Dallas és Szomszédok keverése, Antall József és Torgyán a rendszerváltáskor



Az is igaz, hogy minden, ami az akkori rendszert kikezdte, propagáltak a műsorban, így a szexizmust is, és a Szuperbolák egy idő múlva másról sem szóltak...ezeket nem is linkeltem be.

2005-ben az RTL Klubnak volt egy nagyon gyenge próbálkozása, a Szellemvasút, amely egyfajta Parabola-remake-nek indult, és hamvába holt.

Aki olvassa, adja át: miért nincs ma Magyarországon olyan műsor, amelyik intelligensen használná a média anyagok mérhetetlen mennyiségét ilyen kreatívan? Ha mégis van ilyen, kérem jelezni - ugyanis nem tévézek...

 
süti beállítások módosítása